Browse projects by type

Sunlight House - Laylight

Sunlight House is a Grade II listed building in the art deco style on Quay Street in Manchester.

Completed in 1932 it was built by architect and developer Joseph Sunlight as the headquarters of his property business. At 14 storeys, it was the tallest building in Manchester until the 1960s and claimed to be Northern England’s first skyscraper.

The huge domed laylight covers the swimming pool of the basement at Bannatynes health club and features coloured and textured glass.

Our team carried out extensive ironwork repairs to the laylight in-situ, by locally stripping back old paints and corrosion from the ironwork to effect repairs. The contractor removed all the remaining paints in a controlled environment and applied a full paint system.

We carefully removed all the leaded light glazing units and returned them to our workshop for specialist restoration works where we cleaned the leaded lights of oxidation, repaired the solder joints, cleaned the glass and polished the leads. All damaged glass was replaced in like for like glass, coloured where required to match the originals. The restored glass panels were returned to site and installed into the iron frames by our specialist glaziers.

The four corner glazing frames and bronze ventilation grilles were also carefully removed and returned to our workshop. The supporting ironwork was media blasted by Ardmac and treated to a full paint system and the bronze grilles were restored by ourselves before we returned to site and installed them using new fixings.

In 2019 Sunlight House was named “Commercial Refurbishment of the Year” at the Insider Northwest Property awards held in the UK

The dome viewed from the basement pool area prior to our restoration works. Missing glass and broken glass with widespread corrosion due to age, lack of maintenance and the aggressive chlorinated condensation from the pool below.

The dome viewed from the basement pool area prior to our restoration works. Missing glass and broken glass with widespread corrosion due to age, lack of maintenance and the aggressive chlorinated condensation from the pool below.

We carried out extensive ironwork repairs to the laylight insitu, by replacing iron sections that had corroded and wasted on site, then treating rust locally prior to a full blast clean and paint system applied by the main contractor.

We carried out extensive ironwork repairs to the laylight insitu, by replacing iron sections that had corroded and wasted on site, then treating rust locally prior to a full blast clean and paint system applied by the main contractor.

A full paint system was applied to all the ironwork by Ardmac.

A full paint system was applied to all the ironwork by Ardmac.

We tagged, recorded and removed all the leaded light glazing units and restored them, using closely matching glass pieces with new lead cames and borders before returning them all to their original positions within the iron frames.

We tagged, recorded and removed all the leaded light glazing units and restored them, using closely matching glass pieces with new lead cames and borders before returning them all to their original positions within the iron frames.

Sunlight House - Laylight -
Sunlight House - Laylight -
In 2019 Sunlight House was named Commercial Refurbishment of the Year at the Insider Northwest Property awards held in the UK.

In 2019 Sunlight House was named Commercial Refurbishment of the Year at the Insider Northwest Property awards held in the UK.

Sunlight House - Laylight -

Project Details